Luomoan tilajärjestelmä ei ole vain ympäristöystävällinen, kestävä tai vihreä, vaan se on jotain paljon enemmän.
_______________
LUOMOAN PERUSTAMISEN syynä ja tuotejärjestelmän ytimessä on aivan uudenlainen näkemys tiloista muutosta kestävinä, joustavina ja ajan myötä kehittyvinä älykkäinä organismeina, jotka samalla lisäävät hyvinvointia restoratiivisilla pinnoillaan ja kauniilla, luonnollisilla materiaaleillaan. Kiertotalous näyttäytyykin Luomoassa moniulotteisena vuosikymmenien ja -satojen ajallisena jatkumona.
VASTUULLISUUDESTA JA kestävyydestä puhutaan nykyään paljon, mutta termit eivät itsessään kerro vielä juuri mitään siitä, millaisia vaikutuksia teoilla todellisuudessa on. Vastuullisuus ei myöskään ole yksiselitteinen asia, vaan sisältää monenlaisia kriteerejä ja tavoitteita, jotka saattavat olla jopa ristiriidassa keskenään. Siksi haluamme avata tarkemmin ja vaihe vaiheelta, mitä me Luomoassa tarkoitamme vastuullisuudella, mitkä ovat merkityksellisimpiä vaikutuskeinojamme ja millaisia kehitysaskeleita olemme asettaneet tulevaisuuteen.
LUOMOASSA KYSEESSÄ on kestävyyden uudelleenmäärittely, jonka aikajänne alkaa paljon ennen varsinaista tuotantoa, ja joka roskalavan sijaan alkaakin alusta yhä uudestaan ja uudestaan. Liity etujoukkoihin ja Luomoan matkaan kohti uudistavaa kiertotaloutta.
_______________
Alta löydät tarkempaa tietoa Luomoan järjestelmästä tuotannon ja tuotteiden elinkaaren vaiheiden mukaan jaoteltuna. Katso myös Usein kysytyt kysymykset -kohta, jonne olemme koonneet vastauksia suunnittelijoilta ja tilojen käyttäjiltä saamiimme kysymyksiin.
Tilan neljä ulottuvuutta
TILA MIELLETÄÄN usein kolmiulotteiseksi, mutta Luomoassa me ajattelemme tilan olevan 4D — siihen liittyy kiinteästi aikaperspektiivi. Käyttövaihe on rakennuksen elinkaaren pisin vaihe, ja se voi jatkua jopa useita satoja vuosia. Elinkaaren aikaiset muutokset voivat myös kumuloitua merkittäviksi päästölähteiksi. Tämän takia vastuulliset ja älykkäät ratkaisut ovat tilojen toteuttamisessa tärkeitä. Perinteisesti rakennuksen elinkaari nähdään lineaarisesti etenevänä putkena, mutta Luomoan ratkaisu on yhä uudelleen kiertävä malli. Kerran valmistettuja elementtejä voidaan käyttää eri tavoin aina uudestaan.
_____
Pitkän aikaperspektiivin ja elinkaaren lisäksi meidän pitää reagoida akuuteilla toimilla ja aikajänteellä vaikuttaaksemme ilmastonmuutokseen kriittisinä lähivuosina, ja esimerkiksi suosia ratkaisuja, jotka auttavat hyödyntämään olemassa olevaa rakennuskantaa.
_____
Erityisen merkityksellistä aika on kuitenkin ihmiselle, jota varten tila on olemassa. Koska Luomoan tila muuntautuu, se tukee käyttäjäänsä aina parhaalla tavalla ennakoimattomissakin muutostilanteissa.
Luomoan mallissa rakennuksen elinkaaren vaiheet eivät etene lineaarisesti, vaan käyttövaihe (B) toimii modulaarisia elementtejä yhä uudelleen hyödyntävänä kiertona.
A) TUOTEVAIHE & RAKENTAMINEN: A1 Raaka-aineen hankinta, A2 Kuljetus valmistukseen, A3 Tuotteen valmistus, A4 Kuljetus työmaalle ja A5 Työmaatoiminnot
B) KÄYTTÖVAIHE: B1 Tuotteen käyttö rakennuksessa, B2 Kunnossapito, B3 Korjaukset, B4 Osien vaihto, B5 Laajamittaiset korjaukset, B6 Energian käyttö ja B7 Veden käyttö
C) ELINKAAREN LOPPU: C1 Purkaminen, C2 Kuljetus jatkokäsittelyyn, C3 Purkujätteen käsittely ja C4 Purkujätteen loppusijoitus
D) LISÄTIEDOT: Elinkaaren ulkopuolelle jäävät hyödyt tai haitat
Jaottelu pohjautuu Ympäristöministeriön laatimaan Rakennuksen elinkaaren vaiheet -kaavioon (2019).
Ennen alkua
Suunnittelupöydällä
ELINKAAREN JA HIILIJALANJÄLJEN askelmerkit määritellään jo ennen tilan syntyä — ja jopa ennen tuotteen syntyä. Luomoan tuotteet ja järjestelmä on suunniteltu aikaa ja muutoksia kestäväksi, jotta sen todellinen ja käyttäjälle hyödyllinen elinkaari moninkertaistuu. Se on monta kertaa uudelleen käytettävä, muunneltava, helposti huollettava ja kierrätykseen purettava.
____
Kaikki tuotteemme on mitoitettu siten, että tarvittavan raakamateriaalin määrä vähenee ja hukka minimoituu. Materiaalit on optimoitu, eli samoja materiaaleja käytetään mahdollisimman monessa tuotteessa. Sivuvirtoja hyödynnetään Luomoan muissa tuotteissa. Luomoan väliseinän hiilitase on negatiivinen, eli sen positiiviset ympäristövaikutukset ovat suuremmat kuin negatiiviset ympäristövaikutukset*.
Materiaalien polku
A1—2 Raaka-aineen hankinta ja kuljetus valmistukseen
KÄYTTÄMÄMME MATERIAALIT ovat turvallisia ja huolellisesti kuratoituja. Pyrimme aina käyttämään ensisijaisesti kotimaisia materiaaleja ja alihankkijoita, ja valitsemaan kuhunkin tarkoitukseen toimivimman, kestävimmän ja ympäristöystävällisimmän kombinaation.
____
Pyrimme lähtökohtaisesti käyttämään kierrätysmateriaaleja mutta välttämään vaikeasti kierrätettäviä hybridimateriaaleja, ja teemme jatkuvaa kehitystyötä aina parempien vaihtoehtojen löytämiseksi. Olemme esimerkiksi kesällä 2024 siirtyneet valmistamaan kaikki profiilirakenteemme 100 % kierrätetystä ja kierrätettävissä olevasta, Suomessa valetusta laatualumiinista. Yksittäisistä materiaaleista ja niiden kierrätysmateriaalipitoisuudesta voi lukea tarkemmin Usein kysytyt kysymykset -sivulta.
Tuotanto
A3 Tuotteen valmistus
LUOMOAN TUOTTEET valmistetaan Savonlinnassa, ja myös tärkeimmät komponentti- ja materiaalitoimittajat toimivat kotimaassa. Näin voimme minimoida kuljetusten määrää, hallita aktiivisesti hankintaketjun laatutasoa ja olla sosiaalisesti vastuullinen alueellinen työllistäjä.
____
Valmistamme elementit tilauksen ja materiaalivalintojen mukaan suoraan kohteisiin, eli emme koskaan tee turhaa tavaraa varastoon, eikä tuotannostamme synny ylijäämiä. Tehdastarkka valmistus ja prosessi tarkoittavat, että materiaalihukka on minimoitu ja laatu on standardoitu.
____
Kehitämme jatkuvasti tuotantotapojamme, käyttämiämme menetelmiä ja tuotantotilaamme yhä tehokkaampaan ja ympäristöä säästävämpään malliin. Olemme myös laatineet tarkan suunnitelman tulevaisuuden tuotantotilasta, jossa pystymme käyttämään valmistuksesta syntyvän lämmön tilan lämmittämiseen, ja joka sisältää tilat ja menetelmät uudelleenkäytettävien elementtien huoltoon, varastointiin ja hallinnointiin.
____
Tervetuloa piipahtamaan Savonlinnaan katsomaan, kuinka tuotteet syntyvät. Varaa esittelyaika käynnille täältä.
Asennus ja työmaavaihe
A4—5 Kuljetus työmaalle ja työmaatoiminnot
KOSKA JÄRJESTELMÄN osat valmistetaan etukäteen, perinteinen työmaavaihe jää pois, ja kohteessa tehdään vain kalustetyyppinen asennustyö. Työmaalla ei synny jätettä, kosteutta tai rakennuspölyä. Luomoan järjestelmän väliseinillä toteutetaan luovutuskelpoista seinää noin kolme kertaa nopeammin kuin kilpailevilla rakenneratkaisuilla*. Nopeus on paitsi merkittävä kustannusvaltti myös iso, resursseja säästävä ympäristötekijä.
____
Tuotteille on tehty kuljetusta varten omat lavat, jotka tuodaan käytön jälkeen takaisin tehtaalle ja uudelleen käytetään. Vältämme turhaa pakkaamista, ja valitsemme mahdollisimman ekologisia pakkausmateriaaleja. Työmaalle päätyvä pakkausjäte kerätään suoraan Luomoan lajikkeittain merkittyihin kierrätyssäkkeihin. Kuljetukset tehdään maata pitkin, ja niitä yhdistellään strategisesti siten, että ajojen määrä ja vajaat kuljetukset vähenevät.
Käyttö ja uudelleenkäyttö
B1—7 Käyttövaihe: Tuotteen käyttö rakennuksessa, kunnossapito, korjaukset, osien vaihto, laajamittaiset korjaukset, energian ja veden käyttö
LUOMOAN TUOTTEET on suunniteltu siten, että niitä voidaan siirtää ja käyttää uudelleen monia kertoja joko saman tai eri käyttäjän toimesta — samanlaisena tai uudenlaisena kombinaationa. Toimintoja ja pintoja voidaan päivittää vastaamaan muuntuvia tarpeita, ja elementtejä korjata ja vaihtaa yksittäin. Aidon muuntojoustavuuden ja uudelleenkäytettävyyden mahdollistaminen on vaatinut paljon tuotekehitystyötä ja tuottanut uusia innovaatioita, ja siksi sekä Luomoan Modular-väliseinäjärjestelmälle että M²-seinäpaneelijärjestelmälle on haettu patenttia.
____
Kiinteistä seinistä poiketen Luomoan väliseiniä voidaan hankkia uudenlaisilla kiertotaloudenmukaisilla malleilla, kuten vuokraus ja leasing. Tarjoamme myös elinkaaren mittaista ylläpito- ja huoltopalvelua kumppanina toimien. Tavoitteena on luoda mahdollisimman pitkä hyödyllinen elinkaari, joka vastaa tilalta tarvittaviin toimintoihin ja tukee ihmisten hyvinvointia sekä kehittyviä työn tapoja.
Käyttövaihe perustuu toistuvaan kiertoon, jossa uudelleenkäytettävillä elementeillä toteutettuja tiloja voidaan huoltaa, muunnella ja siirtää myös tarvittaessa eri kohteisiin tai uusille käyttäjälle.
Kierrätys
C1—4 Elinkaaren loppu: Purkaminen, kuljetus jatkokäsittelyyn, purkujätteen käsittely ja purkujätteen loppusijoitus
YKSI OLENNAINEN ero Luomoan järjestelmässä muihin verrattuna on, että kierrätyksen painoarvo kokonaisuudessa muuttuu itse asiassa melko pieneksi. Monipolvinen ja kiertotalouteen tähtäävä malli painottaa kehitys-, valmistus- ja käyttövaiheiden kiertoa siten, että kierrätykseen ja energiaksi päätyisi minimimäärä materiaalia. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö tehokasta kierrätettävyyttä olisi suunniteltu osaksi kokonaisprosessia.
____
Luomoan tuotteet on suunniteltu mahdollisimman pitkälti mekaanisin kiinnityksin ja hybiridimateriaaleja välttäen, jotta elinkaaren lopussa tapahtuva purku ja kierrätys on oikeasti helppoa. Luomoa toimittaa tilauksen mukana tuotteen huolto- ja kierrätysohjeen. Käyttötarpeen päättyessä tuote voidaan myös palauttaa Luomoalle, jolloin se mahdollisuuksien mukaan huolletaan ja uudelleen käytetään toisessa kohteessa.
Tarkempia tietoja eri materiaalien kierrätystavoista löytyy Usein kysytyt kysymykset -kohdasta.
Kokonaisprosessin suunnittelu mahdollistaa, että kierrätyksen painoarvo muuttuu mahdollisimman pieneksi mutta tehokkaaksi osaksi kokonaisuutta.
Hiilikädenjälki ja suuri murros
D Rakennuksen elinkaaren ulkopuolelle jäävät hyödyt tai haitat
PUUHUN SITOUTUU sen kasvaessa kaksi kertaa puun oman painon verran hiilidioksidia. Puuhun sitoutunut hiilidioksidi varastoituu Luomoan puuväliseiniin tuotteen koko eliniäksi, ja vapautuu palamisreaktion kautta takaisin ilmakehään vasta loppukäsittelyssä. Puun käyttäminen rakentamisessa onkin tehokas tapa edistää Suomen kansallista energia- ja ilmastostrategiaa ja edesauttaa tehokkaasti asetettujen ilmastotavoitteiden saavuttamista vuoteen 2035 mennessä (Ympäristöministeriö).
Luomoan väliseinän hiilitase on negatiivinen, eli sen positiiviset ympäristövaikutukset ovat suuremmat kuin negatiiviset ympäristövaikutukset*. Suuri hiilikädenjälki on positiivinen viesti: Modular-järjestelmän käyttäminen tuo ilmastohyötyjä eli päästövähennyspotentiaalia käyttäjälleen. Sen valitseminen siis tuottaa hyvää ympäristölle ja pienentää asiakkaidemme hiilijalanjälkeä.
____
KÄYNNISSÄ ON murros, jonka suunnannäyttäjien etujoukossa Luomoa haluaa kulkea. Rakennusala on yksi saastuttavimmista Euroopassa: se vastaa noin puolesta kaikista louhituista raakamateriaaleista ja energian kokonaiskulutuksesta, sekä kolmanneksesta vedenkulutuksesta ja jätteestä**. Tarvitsemme perusteellista muutosta ajattelussamme tilojen kehittämisestä, rakentamisesta ja käytöstä sekä niiden kyvystä reagoida muuttuviin olosuhteisiin ja tarpeisiin.
____
Ympäristöministeriön selvityksen mukaan vanhan rakennuksen korjaaminen on sekä kustannustehokkaampaa että vähemmän päästöjä aiheuttavaa kuin purkaminen ja uuden rakentaminen. Suomessa on runsaasti tyhjiä ja käyttämättömiä kiinteistöjä. Yksin pääkaupunkiseudulla on tällä hetkellä n. 1 000 000 vajaakäyttöneliötä toimistotilaa ajanmukaisempaa ja parempaa käyttöä etsimässä***. Luomoan elementeillä vanhojen, tyhjäkäytöllä olevien rakennusten toimintoja ja käyttötapaa pystytään muuntamaan mahdollisimman paljon olemassa olevaa säilyttäen ja tuomaan tyhjillään olevaa rakennuskantaa uuteen hyödylliseen käyttöön.
Perinteinen rakennuksen elinkaari alkaa rakentamisesta ja päättyy usein pelkästään taloudellisista ja toiminnallisista syistä liian aikaiseen purkamiseen ja uudisrakentamiseen. Luomoan mallilla sisätilojen käytettävyyttä, tilajakoja ja toimintoja pystytään päivittämään ja elementtejä käyttämään uudelleen siten, että rakennuksen hyötyelinkaari pitenee merkittävästi.
Sosiaalinen ja paikallinen vastuullisuus
CSR: Corporate Social Responsibility
SOSIAALINEN VASTUU ulottuu näkemyksemme mukaan omaa yritystämme laajemmalti myös siihen, millaisia tiloja järjestelmällämme luodaan ja millaisia vaikutuksia tuotteillamme on niiden käyttäjien hyvinvointiin. Asiat — kuten luonnonvalon ja valon kulun lisääminen, optimaalinen jälkikaiunta, akustiikka, aitopuupinnat ja luonnonmateriaalit, laitteistojen ja toiminnallisuuksien päivitettävyys sekä tilajakojen pitkän aikavälin toimivuus — parantavat merkittävästi sekä tilan käytettävyyttä, työhyvinvointia että käyttäjien tilakokemusta. Luomoa onkin ollut mukana useissa erilaisissa, korkean laatusertifioinnin rakennushankkeissa.
Perinteinen rakennuksen elinkaaren ja Luomoan vaihtoehtoisen mallin voi kuvantaa myös tilan käyttäjän näkökulmasta: kuinka paljon enemmän pieniä muokkauksia, muutoksia ja tilapohjan uudelleenjärjestelyitä voidaan Luomoan järjestelmällä tarjota rakennuksen pitkän elinkaaren aikana, ja kuinka paljon se lisää käyttäjien hyvinvointia ja tukee työn tekemistä verrattuna perinteiseen tapaan.
MEITÄ luomoalaisia on tällä hetkellä kolmetoista, joista kymmenen työskentelee Savonlinnassa ja kolme pääkaupunkiseudulla. Savossa sijaitsevan sydämen lisäksi henkilöstöllämme on juuria niin Sveitsissä, Intiassa kuin Japanissakin. Nuorin meistä on 24 ja vanhin 63 vuotta.
Luomoan erilaisia persoonia yhdistää kiinnostus asioiden kehittämiseen ja suorasukaiseen yhteisten asioiden parantamiseen. Tuotannon väki haastaa aktiivisesti vallitsevia menetelmiä, ja kokee yhteistä ylpeyttä siitä, mitä enemmän materiaalia pystytään säästämään. Nuoren yrityksen kasvussa erilaisista taustoista olevat tekijät ovat saaneet kehittyä ja muokata myös omaa työnkuvaansa kiinnostuksien mukaan. Paikallisuus näkyy myös komponentti- ja materiaalitoimittajien verkostona, joka isoin osin sijoittuu Savonlinnan lähialueille ja perustuu tuttavalliseen ihmiseltä ihmiselle -kommunikaatioon.
____
LUOMOA KUULUU Green Building Council Finlandiin, jossa olemme toimineet aktiivisesti mm. viestintä- ja kiinteistötoimikunnissa. Osallistuimme myös kansainvälisesti uraauurtavaan Ympäristöministeriön, Design Forum Finlandin ja Ethica Oy:n Circular Design -valmennusohjelmaan sekä XAMKin Puusta hyvinvointi-innovaatioita -hankkeeseen, ja olemme osa Helsingin kaupungin Kiertotalousklusteria. Yritämme oppia muilta ja viedä asioita monialaisesti eteenpäin yhteistyössä muiden kanssa. Vastuullisuusosaaminen ja toimintamallien kehittäminen, ristiriitojen ratkaiseminen ja merkityksellisimpien toimenpiteiden kartoittaminen on meille jatkuva oppimispolku.
Luomoan verhoilijat ideoivat, suunnittelivat ja toteuttivat Savonlinnan taukotiloihin hukkakankaasta ja -puusäleistä uniikin version Lankku-akustiikkateoksesta.
*Muuntojoustavien väliseinäelementtien käyttäminen toimitilarakentamisessa 2022, Jere Kurki (insinööri AMK)
** European Commission: Building sustainability performance (https://ec.europa.eu/environment/eussd/buildings.htm)
***Helsinki Research Forum 4/2023
Perehdy tarkemmin
Käyttöikä, tuotetakuu, uusiomateriaalien käyttö, hukka tai kierrätettävyys — alta löydät vastaukset usein esitettyihin kysymyksiin ja voit ladata lisämateriaaleja. Voit myös mielellään lähettää meille täydentäviä kysymyksiä ja kehitysehdotuksia.
/ B O N U S /
Työkalu tilamuutosten arviointiin
LUOMOA OLI mukana Green Building Council Finlandin kokoamassa työryhmässä luomassa paljon kaivattua tilamuutoshankkeiden vähähiilisyyden arviointimenetelmää. Vaikuttavuuden varmistamiseksi ja viherpesun kitkemiseksi on tärkeää, että alalla on yhteisesti kehitettyjä ja hyväksyttyjä ilmastovaikutusten arviointimenetelmiä.
OHJEEN TAVOITTEENA on lisätä tietoisuutta tilamuutosten hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista rakennuksen elinkaaren aikana, tunnistaa miten vaikutuksia voitaisiin rajoittaa, lisätä vertailumahdollisuuksia hankkeiden välillä sekä auttaa viestimään valintojen vaikutuksista ulospäin. Ohje sisältää määritelmiä hiilijalanjäljen laskennan rajaamiselle, lähtötietojen käyttämiselle ja tulosten raportoinnille.
//
Changing
the world’s
interiors
//
//
In Europe, which has both a massive stock of buildings and some of the world’s most ambitious climate goals, environmental imperatives are triggering a fundamental rethink of construction.
The first question now should be: ‘do we need a new building?’ That’s turning the thought process of the profession upside down.